Çipli pasaportlar Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde 2011 yılından bu yana kullanmaya başladığımız pasaportlardır. Çipli pasaportlar eski pasaportların aksine çok daha küçük boyutlarda daha az sayfaya sahiptir. Çipli kısmın yer aldığı arka kapak ise eski pasaportlara göre daha kalın olarak basılmaktadır. Yeni çipli pasaportlar sayesinde sınır kapılarında uzun kuyruklar beklemeden ülkelere giriş ve çıkış işlemleri hızlıca yapılabiliyor. Tüm kişisel bilgilerin çipte saklandığı pasaportlar, özel şifreleme yöntemleri ile korunuyor ve hiçbir teknoloji ile kopyalanması mümkün olmuyor. Sanılanın aksine e-pasaportlar internet üzerinden alınan pasaportlar değil, çiplerin içinde kişisel bilgilerin olduğu pasaportlardır.
E-pasaport Özellikleri Nelerdir?
- Tüm kişisel bilgileriniz imza, fotoğraf, ad ve soyadı gibi her türlü bilgi özel şifreleme yöntemleri ile korunmaktadır. Bilgiler kopyalansa dahi ilk sınır çıkışında şifreleme yöntemi ile sahte pasaport anlaşılacak ve cezai işlemler uygulanacaktır.
- Pasaport defter boyutları küçülerek taşınması daha kolay boyutlara ulaşmıştır.
- Tüm Avrupa ülkelerinde sınır kapılarında beklemeden ülkelere hızlıca giriş çıkış işlemi yapılabilmektedir.
Yeni Yerli e-Pasaport Nedir?
Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde 2011 yılı itibarıyla çipli pasaportlar kullanılıyor. Ağustos 2022 tarihinden itibaren Türkiye’nin kendi üreteceği yeni nesil çipli pasaportlara yani e-Pasaportlara ise yeni yerli e-Pasaport deniyor.
Yeni yerli e-Pasaportlarda, TÜBİTAK AKİS İşletim Sistemli temassız çip ve birçok yeni güvenlik ögesi bulunuyor. Ayrıca ilk defa yeni çipli pasaportta ‘Turkey’ yerine ‘Türkiye’ ifadesi kullanılıyor.
Yeni Yerli e-Pasaportumuzun Özellikleri
Yeni yerli e-Pasaportların seri üretimi ile birlikte çip tedarik krizinin çözülmesi planlanıyor. İşte, yerli pasaportumuzun detaylı özellikleri:
- “Turkey” yerine ilk kez “Türkiye” ifadesinin kullanılması
- Pasaportun Türkiye tarafından özel olarak üretilmesi
- Pasaportun her sayfasında ülkemizin bir şehrine ait tarihi, kültürel ve manevi değerlere ait görseller, şehre özel bitki görselleri gibi tasarım özelliklerinin yer alması (Efes Antik Kenti, Sümela Manastırı, Göbeklitepe, Çorum – Hattuşaş, Mevlana Türbesi, Çamlıca Camisi, Çifte Minareli Medrese – Erzurum, İshak Paşa Sarayı – Ağrı, Amasya evleri, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, 1915 Çanakkale Köprüsü, orta sayfasında Ayasofya ve sonunda da TBMM görseli)
- Birçok yeni güvenlik unsurunun eklenmiş olması
Yeni Yerli e-Pasaport Geçerlilik Süresi Nedir?
Yeni yerli e-Pasaportla birlikte daha önce 5 yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresi 10 yıla çıkarılıyor. Diğer pasaport türlerinin geçerlilik süresi için ise henüz bir açıklama yapılmadı.